6 februarie 2015

Slanic Moldova, vrei turisti ca afara? Atunci ofera servicii pe masura!

Asa cum poate am mai spus si cei care ma cunosc o stiu, eu sunt un mare fan al statiunii Slanic-Moldova. Merg foarte des, din placere pentru calitatea aerului de acolo. Am fost si la Partia Nemira, dar despre asta am scris. Am fost saptamana asta la Slanic si am ramas neplacut surprins de numarul de turisti din statiune si, in timp ce ma plimbam, m-am gandit de ce nu vine lumea acolo. 

Principala problema este plictiseala. Romanul este deja plictisit cand pleaca de acasa si porneste la drum in cautarea distractiei. Odata ajuns in Slanic, gaseste in perioada asta partia de ski sa zicem. Dar nu toata familia schiaza. Restul ce fac? S-ar da cu sania, dar langa partia de ski nu este nici un derdelus amenajat. Ar sta la o terasa, dar cele doua barulete de la baza partiei nu au terase acoperite sau inchise cu sticla/naylon, desi sunt pozitionate la umbra, si au niste preturi care alunga si cei mai optimisti turisti. Ar juca un bowling sau un biliard sau un squash, dar unde? Ar pescui un pastrav, dar unde? Ideea e ca Slanicul s-a axat pe una-doua modalitati de petrecere a timpului si asta inseamna ca oamenii vor veni in Slanic doar pentru 1-2 zile, eventual fara sa se cazeze, venind dimineata cu pachetul/carnea de gratar de acasa si plecand inapoi seara. 

Ca sa tii turistul in statiune, trebuie sa ii oferi cate ceva nou in fiecare zi pentru fiecare membru al familiei, totul la preturi competitive. Iata cateva idei pe care poate Primaria Slanic Moldova sau operatorii din turismul slanicean le vor aplica:
1. Mic dejun inclus in cazare. Unele pensiuni pot sa-l ofere chiar in cadrul unitatii. In 5-6 lei te incadrezi cu micul-dejun in regim continental, poate chiar bufet. Pentru cei care nu pot sa ofere sau care nu au destule spatii de cazare care sa justifice efortul, ar trebui sa existe bonuri de mic-dejun la restaurante/bistro-uri. In statiune sunt multe restaurante sau localuri abandonate care ar putea fi renovate. Daca s-ar face o asociatie a operatorilor in turism care sa se ocupe de aceste restaurante, ar putea oferi mic-dejun la preturi foarte bune, sau pe bonuri valorice. S-a cazat turistul la o pensiune? De ce sa vina cu salamul de acasa? Nu mai bine ii da pensiunea respectiva un bon de mic-dejun cu care el se duce la un bistro si mamanca un meniu variat, bea o cafea sau un ceai si face si o plimbarica? La fel, bazat pe cumparaturi en-gros, cred ca un mic-dejun bistro nu depaseste 6 lei. Maresti pretul camerei duble cu 10 lei, 5 lei/persoana ii pune turistul si 1 leu/persoana il pune proprietarul pensiunii, dar va fi mic-dejun.
2. Promovarea solutiilor alternative. Bineinteles se presupune ca acestea exista. Ar trebui facute standuri din carton care sa fie pe peretii tuturor receptiilor/pensiunilor din statiune unde omul sa gaseasca pliante sau fluturasi cu informatii complete despre solutiile alternative: mofeta, sauna, trasee montane, echitatie, salina, trasee de off-road, cluburi, cluburi de noapte, locuri de joaca in spatii inchise etc. In plus ar trebui sa se distribuie gratuit un ghid complet si corect al tuturor izvoarelor din statiune.
3. Promovarea festivalurilor si a serbarilor. Orice festival iti aduce turisti. Punct.
4. Instruirea corespunzatoare a celor care administreaza partia de ski. Pe 30-31 Decembrie 2014 si pe 1-2 Ianuarie 2015 s-au bucurat ca erau 15 cm de zapada si, desi erau -20°C, noaptea nu dadeau drumul la tunurile de zapada. La o saptamana dupa, era uscat pe partie. Apoi in varful patiei nu este nici macar un WC ecologic, nimic. Poate ca ar trebui facute niste sondaje printre schiori si astfel o sa aflati ce vrea lumea.
5. Cupoane de discount. Cine sta minim 3 nopti sa primeasca o reducere de 5-10-20% la restaurantele din statiune sau la urmatoarea cazare sau la partia de ski sau la orice alte servicii. Tuturor le plac reducerile asa ca de ce nu? Astfel il faci pe om sa stea mai mult si sa cheltuie mai mult.

Sunt doar cateva idei. Problema este ca in Slanic nu prea are cine sa fie initiatorul unor astfel de proiecte si atata timp cat va fi fiecare de capul lui, nimic nu se va face calumea. Operatorii ar trebui sa se reuneasca intr-o asociatie care sa fie condusa bine si pe bune si care sa se ocupe de astfel de probleme. Mai mult, asociatia ar trebui sa le ofere anumite avantaje: produse achizitionate la preturi reduse, promovare, cursuri de formare, idei de afaceri, sa acceseze fonduri europene etc. Dar cine sa faca toate astea? Primaria? Hmm... 

PS: Le doresc numai "de bine" politistilor care plimba radarul toata ziua cu loganul ala galben. 

Un comentariu:

  1. pote ca resurse sunt. de la primar, de la hrebenciucul rozaliu, iacubov si toti ce care au bagat banii statiunii in propriul buzunar. poate ca institutiile abilitate sa bage mana in buzunarele astora, o vor face. nu se face avere din acadele si vata de zahar!

    RăspundețiȘtergere