27 noiembrie 2014

Cainii cu banuti in coada.


Traim in tara lucrului facut de mantuiala si a legii aplicate selectiv. In Bacau, ca dealtfel in toate orasele tarii, cainii vagabonzi sunt la ei acasa. In oras sau pe drumurile care ies din oras spre Vaslui, Onesti sau Moinesti, ti-e frica sa folosesti bicicleta atat ziua dar mai ales noaptea pentru ca vei fi prada sigura a haitelor de caini. Chiar ieri am vazut pe unul din campurile de langa Bacau o haita de vreo 20 de caini care alergau spre o caruta pe care o vazusera in zare. Desi exista o lege care stipuleaza clar ca primariile pot eutanasia cainii, nimeni nu o aplica de teama ca-si vor pierde electoratul.  Ma intreb de ce oare corpurile de control si prefectii din tara asta nu deschid procese impotriva primariilor care nu aplica legea. Eu unul as saluta o astfel de initiativa. 

Dar, cand vine vorba de adunat cainii, nu doar Primaria este vinovata, dar si cetatenii orasului si mai ales hingherii. Am vazut multi "oameni de bine" care hranesc cainii pe langa blocuri sau in curtea societatilor unde lucreaza. Am vazut si multi care sar la gatul celor care ar trebui sa adune cainii si aplica diverse metode pentru a-i impiedica sau convinge sa nu-si faca treaba: fie iau cainii in casa pentru 2-3 ore, fie ii agreseaza pe higheri. Totusi cea mai interesanta metoda este cea a "abonamentelor". Astfel, hingherii colecteaza regulat sume de bani de la diversi "iubitori de animale" pentru a nu le ridica "protejatele" de pe strada. Daca ai in cartier un astfel de iubitor de animale, poti sa faci 100 de sesizari la Primarie ca nu va veni nici dracu' sa ia javra de acolo. In cel mai bun caz o ridica pentru 2-3 zile, dar potaia reapare. Si asta nu se intampla doar in Bacau ci si in alte orase!
Pe partea cealalta, daca te-ai pricopsit in zone mai marginase cu haite de caini venite din oras sau de pe campuri, si vrei sa scapi de ele, fara sa sari cu banul nu vine nimeni sa le ridice, motivand ca n-au timp, sau ca nu sunt locuri in adapost si cand or sa fie, or sa vina ei, si te programeaza peste 2-3-4 saptamani cand "n-au gasit cainii". Daca "sari cu banul", in cateva ore ai scapat de belea. S-a creat o adevarata "mafie" in jurul acestei operatiuni edilitare din care hingherii si sefii lor castiga sume frumusele, pe langa salariul de la Primarie. Intre timp, noua ne este frica sa ne lasam copiii singuri prin parcuri sau pe strada si stam cu ochii in paispe cand mergem prin parc sau prin oras "la ceas de seara". Si mai zic unii ca Bacaul se vrea oras european...

Sursa foto: maramedia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu