13 mai 2015

România - Țara guvernată pe sărite

Sursa: danceyou.info
Zilele astea am avut o discutie cu un cetatean strain care m-a intrebat tot felul de chestii despre Romania, situatia prezenta dar si evolutia ei in era post-comunism. Omul voia, pe buna dreptate, sa stie cum de am ajuns in situatia de a avea un numar de emigranti ce reprezinta peste 20% din populatie, marea majoritate a acestora reprezentand forta de munca activa, adica fix oamenii care aduc plus-valoare intr-o economie. 
I-am explicat foarte pe scurt devalizarile din anii 90 asa cum mi le aduc aminte, tepele date Statului Roman de societatile romanesti si straine, privatizarile paguboase din anii 90, 2000 si chiar cele recente etc. I-am explicat cum companii romanesti au fost vandute de statul roman concurentei doar pentru a fi inchise. I-am explicat ca toate partidele s-au succedat la putere si ca toate au facut cam aceleasi lucruri: au rezolvat situatia pe moment. Ne trebuie bani de pensii si salarii?, atunci sa vindem Petrom, sau DistriGaz, sau ARO, sau Dacia. 
Concluzia amandurora a fost ca Romaniei ii lipseste un master-plan de lunga durata, cu obiective clare, concise, cu un traseu bine definit, de urmat indiferent cine vine la putere. E clar ca micile politici sociale sau economice se pot ajusta in functie de partidul care guverneaza la un moment dat, dar o tara nu se poate guverna fara a avea o tinta precisa. O sa dau cateva exemple: 
Autostrazile, au devenit in Romania un scop, cand de fapt ele sunt doar un instrument. Scopul nu trebuie sa fie sa ai infrastructura, ci sa sa ajuti economia creand aceasta infrastructura. Cand planuiesti sa faci o autostrada nu te gandesti sa o faci doar ca sa ajunga lumea mai repede la mare sau la munte ci ca sa impulsionezi industria. 
Invatamantul, a devenit o batjocura. Dupa 25 de ani de la revolutie in care s-au facut sute de reforme ale invatamantului, vom ajunge iarasi la clasicul examen de admitere in liceu, treapta in clasa a X-a, bacalaureat si reinfiintarea scolilor profesionale. Nimeni nu a gandit o strategie pentru invatamant, strategie care sa fie mulata pe cerintele economiei. Eu sunt inginer de profesie si ma uit cu jale ce diferenta este intre ceea ce se preda la universitatile tehnice din UE si ceea ce se preda in Romania. 
Aparatul de guvernare. Aici discutia este interminabila. Sunt preferate partidele inaintea oamenilor, sistemul de vot este unul facut prost si gestionat si mai prost. De 25 de ani nu ne-a intrebat nimeni daca vrem republica sau monarhie pentru ca daca ne uitam in istorie, Romania a fost republica doar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mai mult, pentru ca cineva sa se inscrie in cursa pentru consiliul local sau judetean trebuie sa aduca liste de semnaturi pe care nu le poate strange decat investind foarte mult, ceea ce inseamna ca aceste candidaturi sunt destinate doar celor care isi permit. La fel si pentru Parlament.
Politia este doar o gluma buna. In Romania Politia nu intervine, vine doar sa constate. Politistii poarta pistolul la brau doar ca sa fie deosebiti de muncitorii din constructii care au si ei tot veste verzi. Azi citeam ca un primar s-a urcat cu masina pe un politist dupa ce mai inainte il injurase de toata familia. Si asta micu' cu pistol la brau a stat sa dea masina peste el.
Justitia este in haos. Procesele dureaza ani, poate chiar zeci de ani. Oamenii prefera sa piarda anumite drepturi decat sa mearga in instanta ca sa si le ceara.
Spitalele sunt la pamant. Daca te duci fara bani la tine ti se face o perfuzie cu apa chioara si esti trimis acasa. Daca dai spagi esti bagat in seama. Bine macar ca daca nu te salveaza ti se dau banii inapoi, macar sa aiba familia cu ce te ingropa.
Asadar, in lipsa unei strategii nationale cu tinte foarte clare la nivel de dezvoltare macro am ajuns in situatia de azi: producem someri, tinerii nu-s in stare sa scrie corect in limba materna ca sa nu mia vorbim de a cunoste si o limba straina, cei cu varste peste 50 de ani aproape ca nu-si gasesc un loc de munca, economia supravietuieste datorita catorva mari producatori care in curand vor pleca si ei si a banilor din ce in ce mai putini trimisi acasa de romanii emigranti, sistemul de sanatate si cel de justitie sunt praf. Tara nu este condusa coerent ci este guvernata de mantuiala. Se rezolva problema pe moment fara sa vedem imaginea de ansamblu.
Ce e de facut? Cred ca in acest moment Romania nu poate da o solutie. Ne-ar trebui o figura emblematica in jurul careia Romania sa se adune si care sa ne dea niste tinte clare spre care sa mergem. Altfel suntem pierduti...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu