19 ianuarie 2015

C.R.A.B. Bacau isi bate joc de oameni

De sambata 17 Ianuarie, de pe la ora 16, in zona unde locuiesc eu in Bacau nu mai curge apa la robinet. Cica o avarie la conducta de transport in zona Darmanesti ar fi de vina. Avariile astea, ca si ninsorile, de-al dracului ce sunt, vin doar in week-end si eventual noaptea. Desi apa s-a oprit la ora 16, nimeni nu a emis nici un comunicat de presa sau vreo informare pana dupa ora 20 cand pe unele site-uri de stiri au aparut cateva relatari asupra cauzei, fara ca nimeni sa anunte deja un program de furnizare a apei reci in regim de avarie. Abia duminica pe la pranz s-a anuntat ca furnizarea apei reci se va face dimineata si seara intre orele 6 si 8. Deasemenea s-a spus ca apa nu e potabila. Oricum, la cat de murdara e, nici de spalat nu poate fi buna.


Duminica seara, pe 18 Ianuarie, a fost apa doar pana la etajele 1 sau 2 in zonele mai joase, in alte zone doar la parter. Problema furnizarii apei reci cu presiune scazuta este ca aceasta nu poate fi folosita pentru prepararea apei calde menajere de catre proprietarii de centrale termice de apartament pentru ca debitul si presiunea sunt insuficiente. 
Luni dimineata, 19 Ianuarie, apa a venit si la etajele situate mai sus, dar plina de nisip si foarte murdara. La fel, debitul si presiunea transformau centralele de apartament in simple piese de mobilier. Cel putin la mine apa a venit pe la 7:15 si s-a oprit pe la 8:30.
Nici Directorul, nici presedintele CA ale CRAB nu au iesit sa prezinte scuze, solutii sau demiteri. Eu ma astept ca ei sa fie demisi pentru ca este inadmisibil ca in secolul XXI sa nu ai un plan de rezerva in caz de avarie. Mai mult, CRAB a sfatuit lumea sa se aprovizioneze de la fantani, izvoare si pompe de apa aflate in cartiere, uitand sa spuna ca reprezentantii Primariei au distrus aceste surse de apa cand au facut reamenajari tocmai pentru ca lumea sa consume apa de la robinet.
Cum Marti si Miercuri 20 respectiv 21 Ianuarie 2015, erau programate opriri controlate ale aductiunii de la Valea Uzului, este de asteptat ca furnizarea in parametri a apei reci in Municipiul Bacau sa se reia undeva Marti seara, poate Miercuri. Probabil ca abia Joi apa va fi curata si va putea fi folosita pentru gatit si pentru baut. 
Avaria asta vine dupa alta avarie similara petrecuta nu demult. Atunci nu s-au tras invataminte si iata ca situatia se repeta. Cum as fi facut eu? Simplu, cand au vazut ca scade debitul dinspre Valea Uzului ar fi trebuit pornite imediat celelalte surse de apa si emisa o alerta catre presa, pe site-ul primariei, pe site-ul CRAB si as fi oferit informatia la telefoanele la care se sesizeaza deranjamentele. In schimb, ei au asteptat sa scada de tot presiunea din instalatie (vorbim aici de zeci de mii de metri cubi de apa) si abia apoi au pornit pompele de la Gheraiesti. Telefoanele au fost scoase din uz si astfel toti locuitorii Bacaului au fost lasati de izbeliste. 
Inteleg ca Primarul este in arest la domiciliu, dar astept viceprimarii sa-si aduca aminte ca au functii si sa ii demita pe toti de la CRAB. Sa se faca niste concursuri PE BUNE pentru ocuparea functiilor respective unde sa nu fie primiti decat ingineri din domeniu, oameni care inteleg fenomenele si care pot oferi solutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu