10 februarie 2015

Stavarache 2.0

Foto: Ziarul de Garda
Asa cum poate ati citit in presa sau pe blogurile din Bacau, Romeo Stavarache revine la Primaria Bacau. E un fel de Stavarache Resurrection, sau Reloaded, dar eu prefer sa ii spun varianta 2.0, ca in industria IT. Nu este inca foarte clar ce are in cap viitorul-fost primar, insa in opinia mea, are doar doua alternative:
Prima ar fi sa incerce sa-i linseze pe cei care l-au adus in situatia de a fi plimbat cu "bratari" si sa isi vada in continuare de furtisagurile lui. Nu stiu insa daca procurorii DNA l-ar ajuta. La Bucuresti sunt pestii cei mari, iar la Bacau interesele sunt marunte. Doar daca gaseste vreo unul cu dorinta de afirmare, altfel sansele lui de reusita sunt mici, mai ales ca pe plan local el insusi este un pestisor destul de mare.

A doua alternaiva ar fi sa faca si el un pic de "trebusoara" prin orasul asta. Sa nu uitam ca Bacaul este in paragina nu doar de cand e suspendat Stavarache, ci cu mult inainte ca asta sa se intample. Pentru mine este clar ca la alegerile viitoare nu are cum sa castige decat daca se intampla un miracol, dar ar putea ramane in memoria colectiva ca primarul care a facut totusi cate ceva si pentru oras, nu doar pentru sine. 

Si pentru ca vad ca zilele astea se poarta "listutele", iata mai jos ce cred eu ca ar trebui sa faca Stavarache ca sa-si mai spele din pacate:
 Revitalizarea economiei orasului. Ca un liberal ce este, Stavarache ar trebui sa stie ca motorul oricarei economii sustenabile este industria de productie. Din pacate, in Bacau functioneaza tot mai putine fabrici, iar cele care inca mai au activitate sunt prea mici sau platesc prea prost angajatii ca sa aduca un avantaj semnificativ orasului. Fostele platforme industriale sunt in paragina, iar pe unele ruine se contruiesc supermarketuri si blocuri. Totusi, ceea ce a mai ramas ar trebui oferit GRATUIT investitorilor in unitati de productie pentru un termen de 3-5 ani, in paralel cu facilitati la plata impozitelor locale atat pentru ei, dar si pentru industria deja existenta, cu conditia ca 80% din angajati sa aiba domiciliul in orasul Bacau. Mai mult, ar trebui construit un "Incubator pentru Industrie" unde cercetatorii sau inventatorii sa poata sa lucreze in conditii decente avand toate utilitatile necesare, toate pentru o chirie modica. Creearea de locuri de munca este singura solutie pentru a stopa declinul accentuat al orasului! Aeroportul este iarasi un loc de unde Primaria, prin asocierea cu Consiliul Judetean, ar putea aduce un mare plus orasului. Modernizarea in regim de urgenta a terminalului de pasageri, crearea unui terminal cargo si mai ales cresterea portantei pistei sunt lucruri care pot face din Bacau un fel de nod regional. 
 Strangerea tuturor cainilor maidanezi din oras. Fenomenul este oarecum scapat de sub control. Noaptea nu se poate circula printre blocuri decat cu masina, altfel risti sa ramai fara pantaloni si fara ceva "carnita" de pe gambe. Exista o lege care sa permita autoritatilor locale eutanasierea asa ca problema e foarte simpla. Stiu, o sa sara "iubitorii de animale" si or sa protesteze, dar pana la urma marea majoritate a bacauanilor isi doresc problema asta rezolvata o data pentru totdeauna.
 Amenajarea orasului conform standardelor secolului XXI. Aici se pot face multe, de la piste pentru biciclisti si pana la benzi speciale pentru transportul public. In Bacau nu stiu sa existe piste pentru biciclisti sau trasee pentru acestia. Ar fi interesante trasee care sa porneasca de la Autogara si care sa inconjoare lacurile de acumulare din aval si din amonte de Podul de la Serbanesti, trasee care sa includa Parcul Cancicov sau chiar trasee rutiere. Benzile de circulatie destinate transportului public ar face ca autobuzele sa poata circula dupa un orar precis si la costuri mult diminuate. Mai mult, aceste benzi ar putea fi folosite si de biciclistii care se deplaseaza prin oras. Gustavo Petro, primarul Bogotei, spunea ca: "O tara dezvoltata nu e cea in care saracii au masini, ci cea in care bogatii folosesc mijloacele de transport in comun". Orasul Bacau este din pacate reamenajat doar cu gandul la posesorii de masini. Trotuarele sunt din ce in ce mai inguste, spatiile de joaca sunt transformate in parcari, spatiile verzi fac loc benzilor suplimentare de circulatie etc. De ce sa nu privim totul din perspectiva oraselor europene care au inchis circulatiei rutiere centrele oraselor, care au amenajat piete si piatete exclusiv pietonale, care au amenajat promenade de-a lungul cursurilor de apa si asa mai departe?
 Deschiderea bazelor sportive pentru cetateni. Stadionul este in paragina, fotbalul in Bacau este doar o gluma proasta, rugby-ul nu mai exista, dar cu toate acestea bacauanii care vor sa faca sport nu au acces pe pista stadionului. La fel si cu bazele de tenis de langa Sala Sporturilor care sunt si ele in paragina. La fel si cu terenurile de iarba dintre stadion si Sala de Atletism. Accesul la aceste facilitati, dar si la multe altele, este limitat, greoi si foarte scump. Terenurile de sport ale scolilor sunt si ele inchise publicului seara, cand nu se mai sustin ore de curs sau la sfarsit de saptamana. Mai mult, nu imi aduc aminte ca in mandatele dl-ui Stavarache sa se fi inaugurat un teren de sport nou cu caracter public, pentru cetateni!
 Curatarea Primariei. Exista in Primaria Bacau o gramada de directii, regii, departamente si compartimente care dau dovada de o incompetenta rar intalnita. De la Politia Locala care nu poate sa identifice un autoturism abandonat, chiar daca acesta nu mai are roti si de sub capota creste iarba, pana la Regia de Salubrizare si terminand cu CET-ul, toate trebuie curatate de incompetenta si de birocratie. Cetatenii din Bacau s-au saturat de "mizeria" din toate aceste oraganizatii si de "putregaiul" care se extinde peste tot.

Vedeti domnule Stavarache, cred ca e momentul sa va intoarceti fata si spre cetatenii care v-au pus in functie. Nu de alta, dar nu cred ca v-ar placea sa va scoata din Primarie cum l-au scos pe Sechelariu, fie-i tarana usoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu