16 decembrie 2014

Am fost la Partia Nemira de la Slanic Moldova


De ceva vreme (chiar ani as putea spune) astept sa se deschida partia de ski de la Slanic Moldova. Anul asta s-a anuntat deschiderea cu surle si trambite si foarte mari asteptari. Din pacate, dupa ce s-au investit cateva milioane de euro, cei care au elaborat proiectul nu s-au gandit sa cumpere si destule tunuri de zapada ca sa poata folosi partia si cand e frig dar nu ninge. 
Pentru ca Slanicul nu e foarte departe de Bacau, duminica am tras "o fuga" pana acolo. Fuga e un fel de-a spune pentru ca traseul Onesti-Tg Ocna-Slanic era plin de radare. Am numart vreo trei. Asadar primarul asteapta turistii la Slanic cu politia la fiecare colt. 

Stiam unde e partia pentru ca am vizitat-o si anul trecut. Dar pentru cine nu stie, exista doar UN SINGUR indicator spre partie, chiar in locul unde se face stanga pe sensul spre statiune dinspre Tg Ocna. Daca nu esti atent, o cauti mult si bine. In toata statiunea n-am vazut alte indicatoare evidente sau bannere care sa popularizeze partia. Or fi fost poate unele de marimea A5, dar cine le vede? Baza partiei nu este gandita practic din punctul de vedere al schiorilor ci doar al functionarilor care au desenat totul pe hartie. De la parcare si pana la punctul de pornire al telescaunului exista o serie de trepte nu doar abrupte, dar si foarte inguste. Pe trepte incap doar trei sferturi din talpa unor ghete marimea 44. Claparii cred ca incap doar pe jumatate. Asadar, odata incaltat cu claparii trebuie sa faci echilibristica pe scari ca sa ajungi la/de la parcare la punctul de plecare sau sa cobori pe skiuri pe o panta foarte foarte abrupta. 
Asta nu e tot. Daca ti-ai cumparat cumva un numar prea mic de urcari si vrei sa-ti mai cumperi, trebuie sa cobori toate treptele alea inguste pana la casierie. Iarasi, daca vrei sa bei un ceai sau un vin fiert, va fi cam greu pentru ca exista doar un singur local, peste drum de partie. Asadar, schiurile in mana, fuga pe scari, treceti strada si acolo e mini-crasma amenajata intr-o ghereta, la umbra. 
Mi-a placut ca s-au gandit sa construiasca un telescaun si nu un teleski, ca telescaunul are destul de multe locuri si ca au amenajat parcare in zona. Ar mai trebui colectate gunoaiele, cumparate tunuri de zapada mai mari si mai multe, dar una peste alta partia asta ar trebui sa fie un plus pentru Slanic. 

Treptele: 

Panta numai buna de rupt gatul: 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu