11 decembrie 2014

Cum NU face Primaria Bacau bani din parcari.

In Bacau functioneaza de cativa ani sistemul de parcare cu plata la automate amplasate in special in centrul orasului. Dupa parerea mea, plata parcarii are rolul de a scadea traficul auto in centrul orasului, ceea ce nu e rau. Din pacate insa, n-am prea vazut Politia Locala Bacau sa se implice in respectarea de catre soferi a regulii de a plati parcarea, chiar daca stationeaza pentru 10 minute.

De fiecare data cand folosesc un astfel de automat, ii vad pe ceilalti soferi ca se uita la mine ciudat. Ieri am parcat la Piata Centrala. Regulamentar, am platit 30 de minute de stationare chiar daca aveam treaba in zona doar 15 minute. Cand veneam de la automat spre masina am observat ca NICIUNA dintre masinile parcate acolo nu avea bonul de parcare "in geam". Politia Locala isi face veacul prin zona dar nu verifica niciodata daca se plateste parcarea sau daca dubele folosite pe post de magazii care blocheaza locurile de parcare au platit stationarea.

La o prima estimare, doar pe strada Pietii si pe strada Dumbravei sunt aproximativ 120 de locuri de parcare cu plata. Avand in vedere traficul din zona, putem aproxima un grad de ocupare de 95%, la un tarif orar de 1.5 ron/h. Asadar Primaria Bacau ar putea incasa minim 171 RON/ora doar de la Piata Centrala. Astfel, in 9 ore, cat reprezinta varful de trafic in zona respectiva s-ar putea incasa peste 1500 RON, deci aproximativ 31.000 RON pe luna! Dar sistemul de parcare cu plata exista si pe Str. Mihai Viteazu, pe Centru, in parcarea din spatele Hotelului Moldova, in Piata Revolutiei etc. Sumele care s-ar putea incasa sunt enorme si ar depasi bugetul alocat lunar Politiei Locale, doar ca nimeni nu se ocupa ca cetatenii sa-si plateasca parcarea. 
Solutia? Politia Locala ar trebui sa angajeze 3-4 "Politisti Parcagii" pe care sa-i doteze cu bicicleta sau scuter, PDA pentru amenzi care sa fie tiparite si inregistrate electronic pe loc in baza de date de la impozite si taxe si o camera foto care sa inregistreze contraventia. In strainatate acest tip de politisti exista si dau doua tipuri de amenzi: pentru cei care au depasit perioada pentru care au platit parcarea cu minim 5 minute si maxim o jumatate de ora si pentru cei care nu au platit parcarea sau au depasit cu mai mult de 30 de minute. In primul caz amenda poate fi de  7,5 RON sa zicem (5 ore de parcare), iar in al doilea caz de 72 RON (48 de ore de parcare). Politistii ar trebui sa primeasca un salariu plus 20% din amenzile pe care le dau intr-o luna. Bugetul local s-ar rotunji cu sume frumusele si ar fi bani si pentru drumuri si pentru amenajarea mai multor parcuri etc. Asadar, astept ziua cand Primaria Bacau va intelege sa scoata bani adevarati din parcarile pentru amenajarea carora s-au alocat sume imense.

2 comentarii: